Fikret Alić
Čovjek iza žice logora Trnopolje

Logori

Koncentracioni logor Trnopolje

Koncentracioni logor Trnopolje formiran je u maju 1992. godine te je bio u funkciji sve do oktobra 1992. godine. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) utvrdio je broj od 23.000 zatočenika koji su prošli kroz ovaj logor. To su bili muškarci, žene i djeca bošnjačke i hrvatske nacionalne pripadnosti. Dana 21. augusta 1992. godine, pripadnici Interventnog voda prijedorske policije strijeljali su najmanje 180 zatočenika na Korićanskim stijenama, na planini Vlašić. Logor Trnopolje je najveći civilni logor nakon Drugog svjetskog rata na području Evrope.

Koncentracioni logor Omarska

Koncentracioni logor Omarska uspostavljen je od strane Kriznog štaba općine Prijedor nakon preuzimanja vlasti u Prijedoru i postojao je od maja do augusta 1992. godine. U tom vremenskom rasponu, bilo je zatočeno do 6.000 prijedorskih stanovnika nesrpske nacionalnosti, od kojih je bilo 37 žena i 28 maloljetnih osoba. Prema zvaničnim podacima Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, 700 osoba je ubijeno u ovom logoru. Pored maloljetnika, starosna dob zatočenika bila je do 60 godina. 124 zatočenika strijeljano je na Hrastovoj glavici.

Koncentracioni logor Keraterm

Koncentracioni logor Keraterm je u periodu od maja do augusta 1992. godine bio mjesto degradacije, mučenja, ubijanja i silovanja stanovnika prijedorske općine. Zatočenici ovog logora bili su muškarci bošnjačke i hrvatske nacionalne pripadnosti, a prosjek godina kretao se između 15 i 60 godina starosti. Procjenjuje se da je kroz taj logor smrti do njegovog konačnog zatvaranja u augustu 1992. godine, s ciljem etničkog čišćenja ovog područja, prošlo do 3.000 civilnih fizičkih lica. Zvanični podaci govore da je ubijeno njih 371 u nehumanim uslovima, a najkobnija noć za zatočenike ovog logora bila je noć s 23. na 24. juli 1992. godine u kojoj je, u prostoriji broj 3, ubijeno preko 200 zatočenika. Ispred bivšeg logora Keraterm je 2003. godine podignuta spomen-ploča i jedini je obilježeni logor smrti na prijedorskoj općini koji svjedoči o smrtnom kazamatu brojnih Bošnjaka i Hrvata.