Fikret Alić
Čovjek iza žice logora Trnopolje

Biografija

Fikret Alić rođen je u Kozarcu, općina Prijedor, gdje je živio sve do početka rata u Bosni i Hercegovini. Sa šesnaest godina ostao je bez oca, živeći u porodičnoj kući sa majkom, tri brata i tri sestre.

Završio je osam razreda osnovne škole i zaposlio se 1987. godine, neposredno poslije smrti oca. U početku je radio preko omladinskog servisa u “Rudniku željezne rude – Ljubija” kao fizički radnik. Nakon što je odslužio vojsku u Subotici i Šapcu, dobio je stalni posao kao portir na kamenolomu “Drenovača”, gdje je radio do samog napada na Kozarac.

Fotografija Fikreta Alića na naslovnoj strani američkog magazina “Time” objavljena u ljeto 1992. godine, donosi jedan od največih preokreta u Fikretovom životu, znatno je obilježila ovog bivšeg logoraša.

Preživjevši razaranje rodne grude i koncentracione logore “Keraterm” i “Trnopolje”, Fikret Alić spašava vlastiti život bježeći preko Hrvatske i Slovenije u Dansku. Tu mu je ukazana stručna zdravstvena pomoć liječenja ozljeda zadobijenih u zatočeništvu.

U Danskoj osniva porodicu i sa svojom suprugom i troje djece tu nalazi utočište sve do 2009. godine, od kada povremeno boravi u Kozarcu.
Već 2010. godine, Fikret se s porodicom vraća u Kozarac gdje i danas živi.

2017. godine izabran je za predsjednika Udruženja logoraša “Kozarac”. Sve protekle godine, aktivno se zalaže za očuvanje sjećanja na agresiju i žrtve agresije, posebno logoraše, u Bosni i Hercegovini.


Jedina sačuvana prijeratna fotografija